top of page
Foto van schrijverRob Derksen

Holistisch werken aan ongezonde eetpatronen, verslaving en suikergebruik.

Wat betekent holistisch kijken?

Ik geloof erin dat je pas werkelijk ongezonde leefgewoontes, zoals roken, blowen, drugs, seks, eten, alcohol, chatten, telefoon, tv enz kunt aanpakken en loslaten, als je er op een holistische manier mee aan de slag gaat. 


Holistisch kijken naar een probleem betekent dat je eigenlijk meer naar jezelf kijken en minder naar het probleem. Je gaat jezelf namelijk afvragen; wat is er met mij ‘aan de hand’ waardoor ik rook of drink? Wat haal ik uit een extern middel wat ik niet uit mezelf haal? Welke emoties spelen mee? 


Door er op deze manier naar te kijken ontdek je wat je wilt verbergen of waar je van weg wilt lopen, wat je niet wilt voelen of wat je wilt compenseren. 


Verschil tussen holistische en reguliere aanpak.

Als je niet holistisch kijkt naar een probleem, dan ga je aan de slag met het probleem zelf en leg je de focus meer op: ik moet stoppen met roken of drinken. Op wilskracht een patroon veranderen lukt wel, maar kost veel meer strijd en energie. 


Als je bijvoorbeeld een lekkage in je huis alleen maar blijft bedekken en aan de oppervlakte oplost, zal de lekkage steeds terugkomen of blijven bestaan. Als je echt gaat kijken naar waardoor die lekkage steeds ontstaat, dan ga je naar de oorzaak en pak je dat aan. Dat kost misschien wel wat meer moeite, maar dan ben je er ook echt vanaf. 


In mijn ogen is dit hetzelfde met de aanpak van een verslaving of van een ongezond patroon: als je de oorzaak niet aanpakt, blijft terugval op de loer liggen en blijf je constant met je hoofd alert moeten zijn. Als je de oorzaken aanpakt, dan los je niet alleen het probleem op, maar breng je jezelf ook in balans en maak je jezelf krachtiger, vitaler en heler.


Wat levert holistisch kijken je op?

Het voordeel van holistisch werken is dat je meer in liefde met jezelf komt. Je gaat meer aan de slag met de pijn in jezelf, je bent liever tegenover jezelf en je gaat meer begrip krijgen voor jezelf. Omdat je meer gaat luisteren naar de boodschap, haal je juist kracht en groei uit dat wat nu een 'probleem' is.


De focus komt ook minder op 'het probleem' te liggen, waardoor je er veel makkelijker naar kunt kijken. Als je gaat ontdekken dat jouw eetpatroon ergens uit voortkomt en het jou nog wat oplevert, kom je minder in afwijzing. Je gaat meer voelen dat je wilt veranderen en niet moet veranderen.


Ik heb mijn eigen verslavingen op een holistische manier aangepakt, waardoor ik ontdekte wat ik uit het roken, drinken, seks en drugs haalde wat ik niet uit mezelf haalde. Ja, het was zeker een confrontatie met mezelf, maar het heeft mij ongelofelijk veel gebracht en kracht gegeven door op deze manier naar mezelf te kijken en dus te luisteren naar de boodschappen die mijn verslavingen mij gaven. 


Vanaf januari 2025: 3 ondersteunende, online trajecten.

In januari start ik 3 online trajecten met de thema's: ongezonde eetpatronen, roken en alcohol.

In deze trajecten leg ik de holistische methodiek uit en geef ik je de handvatten om met jezelf aan de slag te gaan. Ik maak je duidelijk wat het is om holistisch te kijken naar een 'probleem'.

Ik hoop je te kunnen ondersteunen in het aanpakken, oplossen en loslaten van jouw verslaving/probleem, waardoor jij dus meer met jezelf in balans gaat komen en kracht gaat halen uit dat wat je lang uit balans heeft gehaald en gehouden. 


Info en inschrijven kan door te klikken op op afbeelding.



Rob Derksern: Holistisch werken aan ongezonden eetpatronen en suikergebruik.




7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Het Innerlijk Kind in ons

Wat versta ik onder het innerlijk kind? De term innerlijk kind is eigenlijk veel te beperkt, omdat het niet alleen om het (jonge) kind...

De psyche is niet ziek, hooguit uit balans

De reguliere psychische gezondheidszorg ziet psychische klachten en verslavingen als een ziekte. Ik zie ze als een boodschap.

Wat schaduwkanten met je doen?

Schaduwkanten houden ons klein en laten ons reageren vanuit emoties en disbalansen. Ze veroorzaken vaak conflicten en onbegrip.

Comments


bottom of page